Ålands Orgelfestival r.f. 
Vi firar 50 års jubileum  2025

Våra musikers hälsningar och minnen.

Vi presenterar här våra musikers hälsningar samt hågkomster från 50 festivalsomrar!

Kaj Sandholm får inleda: 

Här hittar du hela den spännande 

intervjun med Kaj c. 37min:  https://my.hidrive.com/lnk/IfCH3bbeu


Här en kortad version:


Gunnar Idenstam
Jag spelade första gången under Ålands Orgelfestival typ 1986 eller -87. Det var i Finström och jag minns att jag spelade Buxtehude. Det var på den tiden när jag fortfarande spelade Buxtehude! Det var alltså väldigt länge sedan…. Jag kommer ihåg den trivsamma gamla vita kyrkan, den lilla mekaniska orgeln framme i koret och en varm och stor publik en vacker sommarkväll. Min mamma och hennes väninna hade åkt från Uppsala för att höra konserten. Dagen därpå hyrde vi cyklar och cyklade till en liten sjö, eller snarare damm, där man kunde fiska regnbåge. Eftersom jag älskar både att fiska och att spisa fisk så hyrde jag en spöstump och kastade i. Fisken stod så tätt (stackarna) att det högg nästan på en gång. Glad i hågen drog jag upp den fina fisken och avlivade den. Men sedan…. jag tyckte så synd om fisken. Det kändes inte rätt, det var ju snarare slakt än sportfiske…. Och jag ångrade mig så och blev väldigt nedstämd. Fisken frystes in och fick åka båt med mig och inte förrän jag hade tillagat den kändes det lite bättre. Den var väldigt god, och jag sände den en tacksam tanke!
Tack för fint ordnad festival i vacker natur och nära underbara stränder!

Gunnar Idenstam
konsertorganist, tonsättare och folkmusiker. Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien




Lothar Mohn
När Kaj Sandholm var 38 år och jag 28 träffades vi, det var 1982 - sedan dess har vi varit så goda vänner att jag har varit på Åland minst 15 gånger, sommar som vinter, ensam, med familjen och till slut också med körer. 
Inledningsvis deltog jag i en körvecka i Lemböte som anordnades av ”International Working Group for Music” under ledning av professor Martin Hopfmüller. Jag hade träffat professorn ett år tidigare i Sydtyrolen på ett annat körläger och lyckades övertyga mina studiekamrater att följa med mig till Åland för en ny körvecka. 
Det var i det ögonblicket jag blev smittad av Åland. 
Jag var så entusiastisk att jag deltog i en Heinrich Schütz-vecka på Lemböte året därpå. Resultatet av denna arbetsperiod presenterades för en intresserad publik på Föglö, Sund och Kumlinge den 1-3 juli 1983. 
År 1982 blev jag direkt efter studierna utnämnd till distriktskantor i Melle. Efter en lång tids förberedelser kunde jag 1988 resa med min kör till Ålands Orgelfestival och där framträda den 26 juni (Saltvik) och den 1 juli (Lemland). Jag minns fortfarande Flor Peeters ”Missa in honorem Sancti Josephi op. 21” mycket väl. 
Redan då stod det klart att Kaj hade en omisskännlig förmåga som initiativtagare och organisatör av orgelfestivalen, för vilken artister och lyssnare är honom tacksamma varje år!
År 1991 blev jag kyrkomusiker i Hannover. Samma år gifte vi oss - bland gästerna fanns Karin och Kaj Sandholm, som också spelade orgel på bröllopet. Bara två år senare var jag tillbaka på Åland med min nya kör, Kantorei St Johannis från Hannover, men denna gång på hösten. Än idag, 32 år senare, talar körmedlemmarna varmt om Åland och om kantorsfamiljen Sandholms gästfrihet. 
Sommaren 2023 besökte jag och min fru Åland för sista gången med konserter på Brändö och i Kumlinge. Det var inte vårt sista besök! TACK Karin & Kaj för allt!!!


Klipp ur Ålandstidningen 1989 om Ålands orglar text: Jan-Ole Lönnblad 

Förhandsinformation om Orgelfestivalen 1987/ text Jan-OLe Lönnblad